nZEB i pasivna gradnja

Energija je skupa i postaje sve skuplja. To je dovoljan razlog da počnemo sa štednjom tamo gdje se to stvarno osjeti: na grijanju i hlađenju.

Prozori čine gotovo trećinu fasade i bitno utječu na to koliko topline ostaje u stanu. U jednoj tipičnoj obiteljskoj kući gubici energije kroz prozore mogu doseći i 40% od ukupnih energetskih gubitaka. Ti gubici kroz stare, neprikladne prozore su 4 do 10 puta veći nego kroz suvremene, energetski učinkovite prozore, a to je – golem potencijal za uštede.

Investicija u zamjenu starih prozora novim može se, kroz uštede, vratiti za samo nekoliko godina. Ako tome dodamo poboljšanu kvalitetu života i povećanje vrijednosti nekretnine, prednosti su očite. Ne treba zanemariti ni poticaje koji su postali uobičajeni kod energetski učinkovitog renoviranja i smanjenja emisija CO₂.

Vrlo je važno napomenuti da nove prozore moraju ugraditi kvalificirani stručnjaci, jer je pravilna ugradnja i spoj s ostalim dijelovima vanjske ovojnice zgrade važna koliko i ugrađeni materijali. To je jedan od temeljnih principa energetski učinkovite gradnje, uključujući i pasivnu. Treba napomenuti da naši sustavi novih generacija u potpunosti zadovoljavaju zahtjeve pasivne i nZEB (nearly Zero Energy Building) gradnje.
KBE je, kao dio Profine Croatia, član-utemeljitelj Klastera za energetsku učinkovitost i održivost u zgradarstvu – skraćeni naziv nZEB.hr – čiji su ciljevi povezati znanost, inovacije i gospodarstvo odnosno sve dionike u gradnji i obnovi zgrada po kriterijima zgrada niske energetske potrošnje, zgrada gotovo nulte energije (nZEB) kao i zgrada zelene i održive gradnje. To je samo još jedan primjer u nizu KBE-ovih doprinosa održivoj gradnji i na hrvatskom terenu.